Eko vrtić

Eko vrtić

Odgoj djece za održivi razvoj uključuje i aktivnosti vezane za zaštitu okoliša. Stoga je neophodno djecu upoznati s prirodnim okolišem, osobito onim lokalnim, koristima koje imamo od tog okoliša i sukladno tome načinima na koji ga možemo zaštiti i očuvati. Stoga su aktivnosti u sklopu programa odgoja i obrazovanja za okoliš svakodnevno integrirane u redoviti plan i program rada s djecom svih odgojno – obrazovnih skupina po svim objektima dječjeg vrtića Dječja mašta.

Osobito je važno da se ciljevi u sklopu ovog programa ostvaruju kroz mnoštvo životno – praktičnih aktivnosti, poput posjeta tržnici i istraživanju lokalnih i sezonskih namirnica, sijanja sjemenja i sadnje sadnica, brige oko vrtićkog vrta te ubiranje plodova u sezoni, kada su spremni. Tu je uključena i priprema jela od domaćih plodova iz vlastitog vrta, zajedno s odgojiteljicama i kuharicama u vrtiću. Takve aktivnosti u fokusu su interesa djece te rado sudjeluju u njima i donose vlastite ideje i prijedloge prilikom planiranja, što dodatno obogaćuje svakodnevni rad odgojitelja.

Dugogodišnji rad naše ustanove na promoviranju i edukaciji o zaštiti okoliša od najranije dobi prepoznat je ne samo u lokalnoj zajednici, već i mnogo šire. Od 2013. godine uključeni smo u međunarodni program Eko škole, dobitnici smo zelene zastave te posjedujemo certifikat International Eco-schools. To je veliki korak i priznanje da brigu za okoliš promičemo kao trajnu vrijednost i način življenja, odgajamo djecu koja su osjetljiva na pitanja okoliša te utječemo na izgradnju njihovih stavova i vrijednosti o održivom razvoju te osjećaja odgovornosti prema živom svijetu koji nas okružuje.