Adaptacija na vrtić

Polazak djeteta u vrtić za većinu djece zapravo predstavlja prvo odvajanje djeteta od roditelja. Za dijete to svakako predstavlja emocionalni stres, budući da se nađe u nepoznatom prostoru i s nepoznatim osobama. Na polazak u vrtić svako će dijete reagirati drugačije.

Neka će djeca početi odbijati hranu ili pak spavanje, neki će reagirati plačem, vrištanjem ili ljutnjom. Moguće je da djeca reagiraju i iskazivanjem agresije prema drugoj djeci u skupini ili prema odgojiteljima. Ovo su najčešće reakcije djeteta u vrtiću.

Kod kuće djeca također mogu iskazati svoje reakcije na polazak u vrtić, kao što je mokrenje u krevet i poteškoće prilikom spavanja, učestalo buđenje i nemiran san. Kod neke djece možete primijetiti i regresiju u ponašanju, odnosno vraćanje ponašanja koje je dijete preraslo u ranijim fazama razvoja (poput dudanja dude, puzanja i sl.).

Sve su ovo normalne reakcije, koje prestaju kada dijete prihvati vrtić, odnosno kada završi faza prilagodbe na vrtić. Trajanje te prilagodbe različito je kod svakog djeteta, no iskustva pokazuju da najčešće traje oko tri tjedna. To je vrijeme obično kraće kod starije djece, ali zapravo nema pravila. Djeca su različita, pa je i njihova reakcija uvijek individualna. Razdoblje adaptacije, tj. prilagodbe djeteta na vrtić, roditelj može olakšati slijedeći nekoliko savjeta:

– dijete sa sobom u vrtić može ponijeti njemu najdražu igračku, dekicu, gazu, dudu ili nešto drugo (to je tzv. prijelazni objekt, i djetetu daje sigurnost, budući da u nepoznatu okolinu donosi nešto svoje, za što je vezano)

– imajte pozitivan stav prema vrtiću i odgojiteljima, osobito pred djetetom (roditelj je uvijek model ponašanja, te dijete promatra roditelja i ”kopira” njegove reakcije)

– prvi dan boravak u vrtiću neka bude kratak, a boravak se tijekom slijedećih dana postupno produžava (tako djetetu omogućavate da se postupno privikne na novu okolinu)

– važno je da budete dosljedni prilikom dolaska po dijete (ako kažete da ćete doći po dijete nakon ručka ili nakon užine, neka to zaista bude tako)

– dovodite dijete u vrtić redovito, najbolje uvijek u (otprilike) isto vrijeme, jer stalan raspored pomaže djetetu da razvije osjećaj predvidljivosti i sigurnosti).

Ako imate dodatna pitanja ili nedoumice u vezi prilagodbe djeteta na vrtić, obratite se odgojiteljima i stručnim suradnicima u vrtiću. Oni su stručnjaci u predškolskom odgoju i imaju iskustva u procesu adaptacije djece u vrtić, te vam mogu dati praktične savjete i konkretne upute.