Darovitost

Darovitost se najčešće definira kao sklop urođenih osobina i sposobnosti koje omogućuju da osoba na nekom ili više područja postiže natprosječne rezultate. Kada se radi o jednom području, to se obično naziva talentom. ( ”Ja hoću i mogu više”-priručnik za odgoj darovite djece od 3 do 8 godina, J. Cvetković-Lay)

Kako možemo prepoznati je li baš naše dijete darovito? Takvo dijete može više i bolje U ODNOSU NA SVOJE VRŠNJAKE. Zbog toga darovitu djecu ponekad i prije samih roditelja prepoznaju njihove tete u vrtiću, koje su upoznate s razvojem pojedinih dobnih skupina djece, te u svakodnevnom kontaktu s djecom najbolje vide koja su to djeca uspješnija od svojih vršnjaka.

Darovita djeca, dakle, trebaju poticaje koji su na višem razvojnom stupnju od vršnjaka, stoga im redoviti program predškolskog odgoja, prilagođen prosjeku određene dobi, često može biti dosadan i nezanimljiv. Kao posljedica toga darovita djeca mogu iskazivati nezadovoljstvo, nezainteresiranost, odbijanje suradnje, pa čak i agresivnost. Ovoj djeci potrebni su izazovi u učenju. Zato im se trebaju pružiti odgovarajući poticaji i program kojim mogu zadovoljiti svoju znatiželju i interese. Igraonice za darovitu djecu mogu biti odlično rješenje za to, jer su prilagođene specifičnim potrebama darovite djece, omogućuju individualiziran rad zbog manjeg broja djece nego u redovitim vrtićkim programima i samim time učenje i spoznavanje je kvalitetnije i lakše.

Roditelji često ne znaju kako izaći na kraj s takvim djetetom, jer im se čini naporno, dosadno, ili jednostavno zločesto. Važno je imati na umu da za svako dijete, pa tako i darovito, treba imati beskrajno mnogo strpljenja i ljubavi. S njima treba puno razgovarati, voditi ih na izlete, družiti se s njima u slobodno vrijeme, kod kuće im omogućiti različite poticaje kako bi se mogli kreativno izraziti. To znači dati im da crtaju, pišu, ponuditi instrumente ako su za to zainteresirani i sl. Svaki roditelj koji provodi vrijeme s djetetom najbolje može uvidjeti koji su specifični interesi njegovog djeteta.

Ako ste u nedoumici, čini vam se da je vaše dijete u svome razvoju drugačije od svojih vršnjaka, ne znate kako mu omogućiti da ostvari potencijale koje mislite da ima, ili vas zanima više o ovoj temi, obratite se odgojiteljicama i psihologu u vrtiću koji vam mogu pomoći.