Proljev i povraćanje kod djece

Proljev i povraćanje mogu imati najrazličitije uzroke – od virusnih čimbenika, određenih namirnica ili sastojaka koji se koriste u pripremi hrane. Važno je znati da svaki roditelj kod kuće može učiniti određene korake kako bi pomogao djetetu koje ima proljev ili povraća. Pri tome treba voditi računa radi li se o dojenčadi ili nešto starijoj djeci.

Za stariju djecu korisno je nadoknaditi gubitak tekućine otopinom s elektrolitima (tzv.ORS) koja se otapa u litri prokuhane i na sobnoj temperaturi ohlađene vode. treba biti strpljiv i djetetu davati manje količine oralne rehidracijske otopine u češćim obrocima, žličicu po žličicu. U nedostatku ove otopine koristite ohlađeni čaj od šipka kojem se na 100 ml dodaje jedna žličica šećera.

Dijete može jesti uobičajenu hranu, a potrebno je izbjegavati masnu, slanu i začinjenu hranu, kao i hranu s puno šećera (poput sokova, gaziranih sokova, slatkiša te voće s puno fruktoze, saharoze ili sorbitola kao što su jabuke ili kruške). Djetetu se daje hrane koliko želi i potrebno mu je nuditi je svaka 3 do 4 sata.

Ako dijete u 2. ili 3. godini uzima neku od dojenačkih mliječnih formula, treba nastaviti, a SAMO u slučaju jačeg proljeva se umjesto toga daje formula sa smanjenim udjelom laktoze. Kod većeg djeteta s težim proljevom, umjesto uobičajenog kravljeg mlijeka može se dati mlijeko sa smanjenim udjelom laktoze.

Treba osigurati puni unos hrane što prije i time izbjeći gladovanje. U početku su korisni kompleksni ugljikohidrati poput riže, krumpira, kruha, tjestenine, proizvodi od zobenog brašna, gris, nemasno meso, krumpirova juha ili juha od mrkve, jogurt te voće i povrće sa što više kalija (banana, rajčica).

LIJEKOVI PROTIV MUČNINE I POVRAĆANJA U OVIM SE SLUČAJEVIMA NE SMIJU KORISTITI.

Kod dojenčadi, ako su djeca na prsima, dojenje se ne prekida. Ako nisu na prsima, samo u slučaju jačeg proljeva daje im se formula sa smanjenim udjelom laktoze umjesto one uobičajene. Ako dojenče uzima hipoalergene, semielementarne formule ili ekstenzivne hidrolizate, treba nastaviti s tim.Neovisno o tome da li je dojenče na prsima, ili ne, između obroka se daju male količine oralne rehidracijske otopine.

Potrebno je što prije nastaviti s uobičajenom prehranom dojenčeta.

Prema smjernicama ESPHGAN – a iz 2009. godine

Prim. Marija Hegeduš – Jungvirth, mr. sc. med., subspec. dječje gastroenterologije

Ivana Ključarić, dr. med., specijalizant pedijatrije