Kako brinemo o zdravlju Vašeg djeteta

U našim vrtićima zdravlje djeteta jedno je od primarnih područja o kojem brinemo. Budući da je u dječjim vrtićima velika koncentracija djece, moramo obratiti posebnu pažnju na zaštitu njihova zdravlja U našim vrtićima zdravlje djeteta jedno je od primarnih područja o kojem brinemo. Budući da je u dječjim vrtićima velika koncentracija djece, moramo obratiti posebnu pažnju na zaštitu njihova zdravlja. O tome prvenstveno brine naš zdravstveni voditelj, ali uz suradnju svih ostalih djelatnika, jer jedino tako možemo adekvatno brinuti o svim aspektima zdravlja vašeg djeteta.

Preventivnoj zdravstvenoj zaštiti posvećujemo mnogo pažnje. Svako dijete koje se upisuje u vrtić mora biti zdravo i sposobno polaziti dječji vrtić, o čemu potvrdu daje pedijatar djeteta koji ga pregledava prije samog upisa. Za svako se dijete vodi zdravstveni karton u kojem se bilježe pobolijevanja, cijepljenja i specifične zdravstvene potrebe, bolesti ili druge poteškoće, zajedno s medicinskom dokumentacijom. U preventivnoj zdravstvenoj zaštiti u vrtiću osobito je važno da bolesna djeca ne borave u vrtiću s ostalom djecom. To znači da dijete koje je bolesno može u vrtić tek nakon završetka liječenja, uz liječničku potvrdu da je dijete zdravo. Na taj način čuva se zdravlje sve djece u vrtiću i naših djelatnika.

Antropometrijska mjerenja djece (visina i težina) također se redovito provode u vrtiću, te se na taj način vrlo rano može uočiti problem pothranjenosti ili pak pretilosti kod djece predškolske dobi, kao i njihov razvoj i napredak na području tjelesnog rasta.

Boravak na svježem zraku potičemo što češće, s obzirom na vremenske prilike. Svaki naš vrtić ima uređeno dvorište s raznovrsnim igralima te održavanu i ograđenu travnatu površinu po kojoj se djeca mogu slobodno kretati. Osim boravka na dvorištu, organiziramo šetnje te izlete.

Higijensko – sanitarni uvjeti također su jedan od važnih čimbenika u preventivnoj zaštiti zdravlja djece u vrtiću. Higijena prostora i igračaka održava se redovitim čišćenjem i dezinfekcijom. Higijenske mjere i postupci provode se svakodnevno, a nadležne službe redovito provode nadzor nad higijensko – sanitarnim uvjetima.

Zdravstveni kutići za roditelje nalaze se u svakom našem objektu. Preko njih roditelji se mogu informirati o aktualnim temama, bolestima koje se najčešće pojavljuju u određenim razdobljima tijekom godine, zatim o kroničnim bolestima ili poremećajima kod djece predškolske dobi. Pozivamo i roditelje, odnosno sve koji brinu o djeci da nam predlože zdravstvene teme koje ih zanimaju, ili one o kojima žele saznati nešto više.

Stručni suradnici koji nam, uz našu medicinsku sestru pomažu u očuvanju zdravlja vaše djece su i pedijatar gastroenterolog te stomatolog. Pedijatar gastroenterolog brine o prehrani i namirnicama koje koristimo u našim vrtićima, te organizira edukacije za roditelje i djelatnike. Stomatolog nam daje savjete vezane uz njegu zubića, a u radu s djecom nastoji im približiti važnost redovitog i pravilnog pranja zubi te ih upoznati s ulogom stomatologa. Na taj se način radi i na otklanjanju straha od posjeta ”zubaru”.