Discipliniranje djece

Discipliniranje djece često roditeljima, bakama, djedovima, skrbnicima i svima ostalima koji sudjeluju u odgoju djece predstavlja najveći izazov. Discipliniranjem možemo nazvati različite metode kojima se utječe na oblikovanje karaktera, učenje samokontroli te prihvatljivom i poželjnom ponašanju.

Discipliniranje se ne odnosi samo na kažnjavanje djeteta, već se temelji na logičnim posljedicama, učenju boljih načina ponašanja i popravljanju posljedica nastalih neprimjerenim ponašanjem. Osobe koje odgajaju dijete koriste metode discipliniranja kao odgovor na ponašanje djeteta koje smatraju neprimjerenim, neprihvatljivim, nepoželjnim i za koje žele da se promijeni, popravi ili poboljša.

Kao neke od metoda discipliniranja djece možete isprobati slijedeće:

1. Objašnjavanje (uspostavljenih pravila, razloga za određena pravila, pokazivanje poželjnog ponašanja vlastitim primjerom, … )
2. Nagrađivanje poželjnog ponašanja (to ne moraju biti samo materijalne nagrade, već i pohvale, podrška, poticanje i dr.)
3. Sankcioniranje neprimjerenog ponašanja (oduzimanje igračke ili drugog predmeta koji dijete neprimjereno koristi, razmišljanje o učinjenom nekoliko minuta na stolici i sl.).

Kod jako male djece objašnjavanje možda neće biti toliko uspješno kao kod nešto starije. Za njih je primjerenije koristiti vlastiti primjer poželjnog ponašanja kao model od kojeg mogu učiti, ili pak privremeno oduzimanje igračke s kojom se dijete npr. tuče, ili je baca i sl.

Budite oprezni kod stavljanja djeteta ”u kaznu” kao što je primjerice sjedenje na stolici na ”hlađenju” da ne pretjerate u vremenu trajanja kazne. Smatra se da je dovoljno da je dijete u kazni onoliko minuta koliko ima godina, ne duže.