HACCP u našim vrtićima

HACCP u prijevodu znači analiza opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka, a pomaže u provedbi preventivne samokontrole higijenskih uvjeta u rukovanju s hranom
Budući da su i dječji vrtići kao institucionalne kuhinje subjekti u poslovanju s hranom, u obvezi smo implementirati i provoditi HACCP sustav u svim našim vrtićima.

HACCP u prijevodu znači analiza opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka, a pomaže u provedbi preventivne samokontrole higijenskih uvjeta u rukovanju s hranom.

Od siječnja 2010. godine započeli smo s pripremama te praktičnom provedbom Plana kontrole u svim objektima u sklopu dječjeg vrtića ”Dječja mašta”. Svo osoblje koje sudjeluje u nabavi, pripremi i posluživanju hrane osposobljeno jeza njegovo provođenje budući da su završili edukaciju u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo i dodatne interne edukacije.

Prehrambene namirnice koje se koriste za pripremu hrane za djecu u našim vrtićima su kontroliranog porijekla, od dobavljača također uključenih u HACCP sustav. To daje garanciju da su namirnice zdravstveno ispravne i sigurne za konzumaciju.

Uvođenjem HACCP sustava pojačana je i kontrola higijene površina na kojima se priprema hrana te sprečavanje križne kontaminacije različitih vrsta namirnica.

Zaposlenici koji sudjeluju u pripremi i posluživanju hrane obavljaju redovite kontrole zdravstvene sposobnosti na Zavodu za javno zdravstvo, koji ujedno provjerava zdravstvenu ispravnost hrane te predmeta opće uporabe koji dolaze u dodir s hranom.